Trekking kerékpár méretek

trekking-kerekpar-meretek

Egy új bicikli vásárlásánál óhatatlanul előjön a kérdés, hogy pontosan milyen méretre van szükségünk. Minden biciklitípus más és más paraméterekkel kerül a piacra, ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy az adott bicikli-típus milyen méretekben kapható. Ebben a bejegyzésben a trekking kerékpár átlagos méreteiről lesz szó, valamint arról, hogy milyen szempontokat érdemes számba venni amikor a hozzánk illő bicikli kiválasztására kerül sor.

A trekking bicikli méretei

A trekking bicikli, más néven túra bicikli, egyfajta hibrid kerékpárnak is nevezhető, hiszen könnyű terepen és aszfalton is ideális a használójának. Éppen ezért, a kényelem az egyik legfontosabb ezeknek a bicikliknek a kialakításánál. A kerekeinek átmérője valamivel nagyobb egy utcai biciklinél, azaz 28 inch. Ez a méret eltér 2 inch-el nagyobb mint egy csak aszfalton használható bicikli kerékátmérője. Ez a kialakítás a könnyű terepen való közlekedést könnyíti meg.

Több vázméretet határozhatunk meg ezeknék a bicikliknél, ezeket XS, S, M, L, XL és XXL kategóriákba sorolhatjuk. Az alább olvasható, hogy melyik vázméret hova tartozik:

13”-14” (47-49 cm) XS

15”-16” (50-52 cm) S

17”-18” (53-54 cm) M

19”-20” (55-57 cm) L

21”-22” (58-61 cm) XL

23”-25” (61-63 cm) XXL

trekking-kerekpar-meretek

A trekking kerékpár megfelelő méretének kiválasztása

A jó méret kiválasztásához tudni kell a magasságunkat, ez alapján kaphatunk egy képet arról, hogy melyik a számunkra megfelelő bicikli. Ugyanúgy ahogy fenti felsorolásban látható, egyszerűen hozzácsatolva a magasságunkat már láthatjuk, hogy melyikre van szükségünk.

147-155 XS

155-165 S

165-175 M

175-183 L

183-191 XL

191-198 XXL

Egyértelműen tehát, ha 178 cm magasak vagyunk, akkor az L-es vázméretre lesz szükségünk, azaz a 19-20 inch vázméretű trekking bicikli lesz a nekünk való.

Ám létezik egy másik, valamivel pontosabb meghatározás is, ha az átlépési magasságunkból számoljuk ki a megfelelő vázméretet.

Az átlépési magasságot úgy számolhatjuk ki, ha a lábunk közé szorítunk egy könyvet, a lehető legmagasabb ponton. Ezután merőszalaggal megmérjük a könyv teteje és a padló közti távolságot. Ezt az értéket – a túra bicikli esetében – meg kell szorozni 0,67-el, ez kiadja a nekünk szükséges vázméretet. Tehát, ha a belső lábhosszunk 84 centiméter, ezt megszorozva 0,67-el 56,2centiméterre jön ki a nekünk megfelelő vázméret. A felső táblázatból kiolvasva tehát, nekünk egy L-es méretű biciklire van szükségünk.

Ha meg van az ideális méret, akkor már csak a megfelelő márkár kell kiválasztani. Ehhez nyújt segítséget a Trekking kerékpár márkák című cikkünk.

Összegzés

A megfelelő vázméret kiválasztása az egyik legfontosabb szempont a biciklivásárlásnál, hiszen ezek a kerékpárok a kényelmünket kell, hogy szolgálják. Amennyiben nem a megfelelő méretű kerékpárt használjuk, a tartásunk rossz lehet, amely hosszú távon hátfájáshoz és egyéb problémákhoz vezethet.

Ha esetleg nem ismered a legfontosabb jellemzőit a trekking kerékpároknak, akkor A trekking kerékpár jellemzői című cikket ajánljuk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .