Mountain bike vázméretek

mountain-bike-vazmeretek

Ha kerékpározunk, lényeges kérdés, hogy pontosan milyen méretekkel rendelkezik. Amennyiben a vázméret nem megfelelő számunkra az hátproblémákhoz, fájdalmakhoz vezethet idővel. Ez különösen fontos egy mountain bike biciklinél, hiszen nehéz terepen is gyakran használandó, ami még inkább a legbiztonságosabb és kényelmesebb kerékpárt kívánja. Éppen ezért, ebben a cikkben bemutatjuk hogyan lehet kiválasztani a megfelelő méretet az mtb kerékpárok esetében.

Mi a mountain bike?

A mountain bike, vagy hegyi kerékpár egy kifejezetten a túrázásra, nehéz terepre tervezett kerékpár. Rengeteg típust lehet megtalálni a piacon attól függően, hogy milyen terepen előnyös a használatuk. Ilyen típusok az all-mountain vagy a downhill kerékpárok. Kialakítása mindegyiknek pontosan megtervezett, a kényelem és a biztonság a legfontosabb szempont.

Mountain bike vázméretek

A vázméret kiválasztásánál számos tényezőt kell figyelembe venni. A vázméretet a középcsapágy közepétől a felsőcső középtengelyéig mérjük.

De hogyan számolhatjuk ki a jó vázméretet? Ehhez először meg kell határozni a belső lábhosszunkat. Ezt a számot úgy kapjuk meg, ha vállszéles terpeszbe állunk és megmérjük a lágyékunk és a talaj közti távolságot. A centiméterben megkapott számot meg kell szorozni egy adott számmal, amely a mountain bike esetében 0,57.

Tehát, ha a belső lábhosszunk 78 cm akkor megszorozva a 0,57-el 44,4 centimétert kapunk. Ez alapján a nekünk megfelelő vázméret 44 cm-es.

Az alább látható táblázattal segítséget nyújtunk, hogy ne kelljen számolni:

Belső lábhossz Megfelelő vázméret
70 cm 40 cm
72 cm 41 cm
74 cm 42 cm
76 cm 43 cm
78 cm 44 cm
80 cm 46 cm
82 cm 47 cm
84 cm 48 cm
86 cm 49 cm
88 cm 50 cm
90 cm 51 cm
92 cm 52 cm

Emellett létezik egy másik módszer is, ám ez nem bizonyul a leghatékonyabbnak, érdemes ezzel is leellenőrizni, hogy biztos a megfelelő méretű kerékpárt birtokolhassuk. Eszerint csupán a magasságból meghatározható, hogy S, M, L, stb. méretbe tartozunk, majd ehhez kapcsolódó vázméretek is vannak, hasonló beosztásban.

Testmagasság (cm) Méret Vázméret (inch)
148 – 158 XS 13″ – 14″
158 – 168 S 15″ – 16″
168 – 178 M 17″ – 18″
178 – 185 L 19″ – 20″
185 – 193 XL 21″ – 22″
193 – 198 XXL 23″ – 24″

A megfelelő mountain bike bicikli kiválasztásánál ezeket a szempontokat kell szem elé helyezni, ha a méretről van szó. Emellett érdeklődjön szaküzletekben, mert eltérhetnek egyes modellek, vagy gyártok kerékpárjai a standard méretezéstől. Reméljük tudtunk segítséget nyújtani Önöknek, sikeres kerékpár-választást kívánunk!

Ha megvan a megfelelő méret, akkor már csak a megfelelő típusra van szükség, amihez a Milyen mountain bike típusok léteznek? című cikkben adunk segítséget.

A trekking kerékpárok méreteiről is készítettünk cikket, ami segítséget ad a megfelelő méretű trekking kerékpár kiválasztásához, Trekking kerékpár méretek címmel.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .