Milyen mountain bike típusok léteznek?

mountain-bike-tipusok

Ha kerékpárról van szó, mindenkinek a mountain bike juthat az eszébe előszö. Ez nem véletlen, hiszen ez a típus nagy múlttal rendelkezik és rengeteg különböző kivitelben elérhető. De milyen mountain bikeok léteznek? Összeszedtük Önöknek azokat a MTB fajtákat, amelyekkel a leggyakrabban találkozhatnak.

Mi a mountain bike és kinek ajánlott?

A mountain bike, magyarul hegyi kerékpár egy kifejezetten terepen való használatra kialakított kerékpár. Nagyobb kerékátmérője, vázgeometriája mind a kényelmet és rugalmasságot segítik elő. Ennek a típusnak a használata a profi kerékpározóknak és azoknak ajánlott, akik gyakran tesznek meg kirándulásokat, túrákat erdei, esetleg hegyi utakon. Fontos tudni, hogy kerékátmérőjét tekintve három különböző méretet találhatunk, ez a 26, a 27,5 valamint a 29 inch méretű kerék. Mindegyik más-más célra a megfelelő, ezért vásárlásnál érdemes körültekintőnek lenni.

Mountain bike típusok

Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb mountain bike típusokat.

Country cross

Ez a típus biztonságosan használható terepen, ám érdemes vele vigyázni hiszen nehezebb terepen nem a legbiztonságosabb a használata. Kis felfüggesztéssel rendelkezik, súlya pedig kifejezetten könnyűnek számít a maga 10 kilogrammjával. Használata hobbi túrázóknak ajánlott, valamint azoknak akik városi használatra is használnák mountain bikejukat.

Kis rugóutas összetolós MTB

Ez a mountain bike túrázásra tervezett, használata csak erre a célra ajánlott. Előnye a kényelem, valamint hogy hegymenetben és lejtőn is biztonságot nyújt a használójának. A rövid rugóutas modellekből a 29”-es a legnépszerűbb, de lehet találni 27,5”-eset is. Ez a típus egy erősebb vázzal rendelkezik, használata ugyanakkor nagyon kényelmes és vázszerkezetének köszönhetően a hátnak is megfelelő.

All mountain/enduro kerékpár

Ez mára az egyik legnépszerűbb biciklik közé tartozik. Nevéből is adódik, hogy több féle terepen is biztonságosan használható. Előnyük, hogy jól megállják a helyüket hegymenetben valamint lejtmenetben is. Súlyuk középkategóriába sorolható. Fontos szempont ennek a kerékpárnak a kialakításánál, hogy kényelmes.

Freeride

Ez a típus már valamivel nagyobb súllyal rendelkezik, de ez nem szabad hogy elriasszon bárkit is ettől a kerékpártól. A nagyobb mérete elősegíti a biztonságos közlekedést. Jól veszi az akadályokat, valamint ugrások, trükkök is jól teljesíthetőek vele. Főleg hegymenetben érezhetik a használóik ennek a kerékpárnak az előnyeit.

Downhill

A downhill kerékpárokról is egyre többet hallani, hiszen ez kifejezetten a lejtmenetre kifejlesztett bicikli. Ez nem jelenti azt, hogy egy hegymenet esetén elvérezne, viszont lefele menet jól érezhető ennek a kialakításnak a hasznossága. Vastagabb gumikkal rendelkezik, mely az egyenetlen terepen való leereszkedést segítik.

A fent olvasható típusok csak néhányak a legismertebbek közül, de nem szabad elfelejteni a másik csoportosítást is a mountain bikeokat illetően.

Lehet egy mtb kerékpár teljesen merev, felfüggesztés nélküli, első felfüggesztéssel rendelkező, más néven hardtail, hátsó vagy teljes felfüggesztésű.

A mountain bike az egyik legismertebb, és legszélesebb kínálattal rendelkező kerékpár típus, így megfelelő csoportosítás, és felsorolás majdnem lehetetlen a témában. Aki egy ilyen kerékpár vásárlására adja a fejét mindenképpen tájékozódjon a típusok közt szaküzletekben is.

A mountain bike kerékpár jellemzői című cikkben részletesen leírjuk az általános jellemzőiket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .