A trekking kerékpár jellemzői

trekking-kerekpar-jellemzoi

Sok biciklitípust különböztethetünk meg a funkciója, márkája, méretei alapján. Ezeket a szempontokat fontos számba venni, ha vásárolni szeretnénk egy új bringát, érdemes és fontos tájékozódni az egyes bicikli típusokról. Legyen az egy mountain bike, országúti vagy fitness kerékpár, a megfelelő információk nélkül nem tudjuk meg milyen a hozzánk, az életmódunkhoz legjobban passzoló bicikli. Ebben a bejegyzésben a trekking kerékpárt mutatjuk be olvasóinknak.

Trekking kerékpár jellemzői

Mi a trekking kerékpár?

A trekking kerékpár egy olyan típus, melyet aszfalton és könnyű terepen is magabiztosan használhatunk. A felszereltsége, valamint a kerék mérete különbözteti meg ezt a típust más bicikliktől. Főként azoknak ajánlott tehát, akik több terepen is kerékpároznának.

Két fajtája található meg a piacon, a trekking, valamint a cross trekking.

További információk a trekking kerékpárról, A trekking kerékpár jelentése című bejegyzésben olvasható.

Méretek, vázméret kiválasztásának fontossága

Egy fontos megkülönböztetőjegye ennek a kerékpárnak a kerék átmérője, amely 28 inch. Ez a méret elősegíti az egyszerű és dinamikus kormányozást,ami a terepen nagy segítség.

A trekking kerékpár vázméretének tekintetében meghatározhatunk emellett XS, S, M, L, XL, valamint XXL méreteket. A helyes kiválasztás érdekében tudni kell a magasságunkat, ahhoz mérten kell kiválasztani azt a méretet amelyik nekünk való. Az alábbi felsorolásban összegyűjtöttük az egyes méretekhez tartozó számadatokat.

Vázméretek (inch) :

 • 13”-14” XS
 • 15”-16” S
 • 17”-18” M
 • 19”-20” L
 • 21”-22” XL
 • 23”-25” XXL

Ezek után, a helyes vázméret kiválasztásához meg kell határoznunk, hogy a magasságunk alapján melyik méretkategóriába tartozunk.

Magasság (cm):

 • 147-155 XS
 • 155-165 S
 • 165-175 M
 • 175-183 L
 • 183-191 XL
 • 191-198 XXL

A jó vázméret kiválasztása az egyik legfontosabb dolog, hiszen ha hosszútávon használunk egy rossz méretű biciklit az egészségtelen a hátunknak és izületeinknek egyaránt. Ügyelni kell még a kormány szélességére és az ülésmagasságra is, ebben a szaküzletekben dolgozók a segítségükre lehetnek majd.

trekking-kerekpar-jellemzoi

Trekking kerékpárok felszereltsége

A trekking bicikli és a cross trekking felszereltségében eltér egymástól. Az előbbi a kényelmet helyezi előtérbe, így helyet kap rajta csomagtartó, sárvédő, világítás, valamint igény szerint egyéb eszközök is.

A cross trekking esetében viszont semmilyen felszereltséggel nem találkozhatunk (innen lehet legegyszerűbben megkülönböztetni a kettőt), így ez a bicikli inkább a sport vagy verseny használhathoz ideális.

Trekking kerékpárok árai

Mint sok más esetben itt is számos árkategóriával találkozhatunk. Ezek a kategóriák függnek a minőségtől, márkától, de számba kell venni hogy milyen hosszúságú utakra vásároljuk a biciklinket, és annak fényében döntsünk.

A legolcsóbb árkategória a trekkingek esetében 50-60.000 forint-nál kezdődik, ezen felül felhasználástól, felszereltségtől és márkától függően a határ akár a csillagos ég is lehet. Viszont aki szeretne egy minőségi kerékpárt, hobbi felhasználásra, esetleg ritkábban egy-egy nagyobb kaliberű utazásra felhasználni, az találhat magának trekking biciklit már 100-150 ezer forint alatt akár.

Amennyiben szeretnénk hosszú távra vásárolni egy megbízható kerékpárt – úgy mint sok más esetben – érdemes a zsebünkbe nyúlni, hogy ne csalódjunk később.

Trekking kerékpár márkák

Óhatatlanul előkerül a kérdés, hogy melyik a legjobb trekking kerékpár márka, ám ahány ember annyi féle bicikli. Bemutatásra kerül most néhány a legnépszerűbb márkák közül, ám az olvasókra bízzuk, melyik a számukra legmegfelelőbb.

Gepida

A Gepida egy magyar márka, amely nem véletlenül van az egyik legnépszerűbb a bicikli márkák körében. Változatos kínálatuk van, legyen szó bármilyen típusról. Megtalálható náluk a trekking valamint a cross trekking egyaránt. Árkategóriáját tekintve középen helyezkedik el, 100 ezer forint körül vásárolhatunk már Gepida márkájú túrabiciklit.

legnépszerűbb modell(ek): Gepida Alboin 200

Kellys

Ugyanúgy az egyik legnépszerűbb márkák közt helyezkedik a Kellys, ám ez már egyel magasabb árkategóriába sorolható a trekkingek terén. Áraik jórészt megütik a 150.000 forintot, ám cserébe jó minőséget kaphatunk. Az előző márkához hasonlóan ugyanúgy hatalmas váasztékkal rendelkeznek cross trekking és trekking bicikliből is.

legnépszerűbb modell(ek): Kellys Carson 10, Kellys Cliff 90

Schwinn Csepel

A legendás Csepel márka ma is ugyanúgy szolgáltatja a kerékpárokat a sportolóknak. A három felsorolt márka közül ez a leginkább költséghatékony választás, trekking kerékpárokat már 70 ezer forint körül találhatunk a kínálatukban.

legnépszerűbb modell(ek): Csepel Landrider, Csepel Traction

Összegzés

Ezzel a bejegyzéssel a treking kerékpár legalapvetőbb jellemzőihez juthattak közelebb az olvasók, természetesen számos további márka, méret és jellemző lehet még, amelek a felsorolásban nem kaptak már helyet.

Amennyiben a kedves olvasó egy trekking vásárlására adná a fejét, mindenképpen ajánljuk a „Milyen trekking kerékpárt érdemes venni?” című cikkünket, amelyben több információ található a trekking és cross trekking biciklikről.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .