A mountain bike kerékpár jellemzői

mountain-bike-jellemzoi

A mountain bike az egyik legismertebb biciklitípus. Főként túrákra, nehezebb terepekre ajánlott a használata. Mind a méretei, a vázának szerkezete és a kerekek kialakítása is azt a célt szolgálják, hogy kényelmes legyen használójának. De mik is pontosan a mountain bike jellemzői?

Mi is a mountain bike?

Nevéből is adódik annak felhasználása. A mountain bike, magyarul tükörfordításban hegyi kerékpárt jelent, így egyértelműen erre a terepre ajánlott. Nagyobb kerekei, és a vázgeometriája miatt nagyon kényelmes a használata. Nem szabad még elfelejteni, hogy a mountain bike amellett hogy egy biciklitípus, egy népszerű sport is, így ezek a kerékpárok megfelelnek a versenyzésre is.

Mountain bike jellemzői

Mountain bike méretek

A mountain bike kerekeit tekintve több méretben is megtalálható a 26 inch-től a 29 inches méretig. Ez a méret a mountain bike típusától függően változhat. A 26”-es méret volt a legelső változat, ezt ma már felváltották a nagyobb kerékmérettel rendelkező kerékpárok. A nagyobb kerék a jobb gördülést segíti, így a jobb élményt és nagyobb biztonságot egyaránt.

A vázméret meghatározásnál a magasságunk alapján tudjuk a legegyszerűbben megállapítani a nekünk való méretet. Először tehát érdemes tisztázni, hogy a magasságunk alapján pontosan mekkora méretbe tartozunk (S,M,L, stb.)

 • 148 – 158 XS
 • 158 – 168 S
 • 168 – 178 M
 • 178 – 185 L
 • 185 – 193 XL
 • 193 – 198 XXL

Ha ez megvan, akkor az ehhez illő vázméret meghatározása a következő lépés.

 • 13″ – 14″ XS
 • 15″ – 16″ S
 • 17″ – 18″ M
 • 19″ – 20″ L
 • 21″ – 22″ XL
 • 23″ – 24″ XXL
mountain-bike-jellemzoi

Mountain bike típusok

Az alább felsorolás jelleggel tűntetjük fel a legnépszerűbb mountain bike típusokat, azok főbb jellemzőit a teljesség igénye nélkül.

Merevfarú MTB: Általában alumínium vagy acél vázzal készülnek, jellemzően tárcsafékkel rendelkeznek.

Kis rugóutas MTB: Ez a típus kizárólag terepre van tervezve, városi/országúti használatra nem ajánlott. Hegyen való közlekedés esetén viszont a lehető legnagyobb komfortérzetet nyújtja a használójának.

All mountain: Ezek a kerékpárok a lejtmenetre fókuszálnak, általában a 27,5”-es kerékméretben található meg.

Enduro MTB: Ennek a típusnak a használata valamivel korlátozottabb, inkább csak parkokba trükkök elvégzésére ajánlott. Emelkedőkkel nehezebben küzd már, ugyanakkor a lejtmenetre a legalkalmasabb, csak erre fókuszál a kerékpár kialakítása.

A felsoroltakon kívül természetesen rengeteg típust találhatunk, így fontos az utánajárás. A legfontosabb szempont ebben a tekintetben, hogy milyen terepen és mire fogjuk használni a leendő biciklinket.

Részletesen írtunk a mountain bike típusokról, a Milyen mountain bike típusok léteznek? című cikkben.

Mountain bike árak

A mountain bike árai nagyon nagyban eltérhetnek egymástól. Már 100.000 forint alatt is találhatunk nagyon jó kerékpárokat ebből a típusból, am a profi szintű felhasználóknak a határ a csillagos ég.

A legtöbb MTB az 50.000 forint körüli kategóriától elérhető, de egy drágább kivitel már több milliós összegre is rúghat. Ez utóbbi egyértelműen a versenyszerű felhasználóknak kedvező.

Összegezve

A mountain bike rendkívül sokoldalú kerékpár. Sokféle terepen jól használható és óriási választékot találunk belőle. Az biztos, hogy mindenki megtalálja a legjobbat számára.

A mountain bike jelentése című cikkben leírtuk a szó jelentését és bemutattuk a legalapvetőbb információkon keresztül ezt a típust.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .