A mountain bike jelentése

Kerékpározni sokféleképpen lehet. Hobbi szinten, munkába járni, akár hosszabb távokat megtenni biciklivel, de akár verseny célra is használható egy bicikli. Mindegyik célra használható kerékpár a mountain bike.

Ebben a cikkben a szó jelentését magyarázzuk el.

A mountain bike szó jelentése

A mountain bike, magyarul, egészen pontos tükörfordításban hegyi kerékpárt jelent. Más megnevezése az ATB, azaz all terrain bike, ami magyarul minden terepre alkalmas kerékpárt jelent. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ez a kifejezés, nem csak a kerékpárra, hanem az e köré épült sportágra is használatos.

A mountain bike sport

A mountain bike, mint sportág a ’80-as években alakult ki Amerika nyugati partján, 1996-ban pedig már akkorára nőtt, hogy hivatalos olimpiai sportág lett belőle. Mára két fő irányvonalát és négy szakágát ismerjük.

A mountain bike bicikli

A hegyikerékpárok jól felismerhetők, jellegzetes, alacsony vázáról, egyenes kormányáról vagy ballonos gumijáról. Ezek mind a stabilabb biciklizést segítik elő, hiszen ez a típus hegyi utakra, ösvényekre, valamint nagyobb akadályok leküzdésére lett kitalálva. Jó választás lehet azoknak, akik nem csak hobbi szinten szeretnek elmélyülni a biciklizés élményében, hanem magasabb szintre emelnék tudásukat, esetleg kalandvágyók.

Részletesen írtunk a mountain bike jellemzőiről A mountain bike kerékpár jellemzői című cikkben.

Összegezve

Tehát, a mountain bike, mint egy bicikli típus, egy nagyobb, gazdagabb történelemmel rendelkező kerékpár. Természetesen az alap MTB mellett, számos különböző fajtájú hegyi kerékpárral találkozhatunk, melyek mind csak egy-egy apróságban térnek el társaiktól, ugyanakkor ezek mind fontosak egy hozzáértőnek. Oldalunkon többet olvashat a mountain bike-okról, valamint más biciklitípusokról is.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .